OVER MIJ

Toen ik zwanger was van mijn tweede kind wilde ik graag part-time gaan gaan werken, maar van het marketingbureau waar ik in dienst was mocht dat niet. Dus zei ik mijn baan op en meldde me aan bij een gastouderbureau.

Inmiddels vang ik al sinds 1996 kinderen op en twee van mijn eigen kinderen groeiden met mijn opvangkinderen op. BoCaWietje is ook vernoemd mijn kinderen: Bobby, Casper en Valerie (Wietje).

Als gastouder vind ik het belangrijk om een goede en veilige plek te bieden aan kinderen, daarom heb ik aparte ruimte in mijn huis voor de kinderen. Bij mij mogen de kinderen bijna alles doen, zelfs op de bank springen. Zo hebben ze de vrijheid om lekker kind te zijn.

BEER KIKI

Ik maak gebruik van een VVE programma ( Vroeg Voorschoolse Educatie ) genaamd “Beer Kiki” dat speciaal voor gastouders ontwikkeld is. We behandelen iedere maand een ander thema, zoals zomer, herfst etc. Daarover praten, kleuren en plakken we niet alleen, we gaan ook op zoek naar typische herfstverschijnselen in de tuin en in het bos. We zoeken paddenstoelen, we kijken naar verkleurde blaadjes en zoeken beestjes die bij de herfst horen.

Dit is een manier om de kinderen bekend te maken met de natuur. Ook kan ieder kind zich op zijn eigen manier ontwikkelen. Een kind dat bang is voor beestjes, stimuleer ik om toch een beestje te bekijken. Echter dwing ik ze nergens toe, ik help ze juist om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken.

STRUCTUUR

Rust, reinheid en regelmaat vind Ik heel belangrijk. Iedere dag volg ik hetzelfde programma. De kinderen weten precies wat er komt en herinneren me daar ook aan.

Meestal vang ik de kinderen bij de deur op en gaan ouders meteen weer weg. Dat maakt het afscheid minder moeilijk, dat is voor iedereen beter. De ouders geven kinderen eten mee voor de hele dag, zodat ik geen tijd kwijt ben aan het smeren van boterhammen en dus alle tijd voor de kinderen heb. Iedere ouder geeft ook een stuk fruit mee, dat ik snijd en op een bord leg. Alle kinderen mogen dan stukjes van het fruit eten.

Ook neem ik de kinderen vaak mee naar buiten, er is een speeltuin en een winkel in de buurt. In de supermarkt mogen ze dan ieder een klein karretje mee de winkel in nemen, dat vinden ze geweldig. Momenteel vang ik drie tot vier kinderen per dag op, daar kunnen nog wel wat meer bij.

BLOG EN ADVIES

Tegenwoordig gebruik ik mijn ervaring ook om jonge ouders van advies te voorzien in tal van kwesties. Jonge moeders zijn vaak heel onzeker. Dat is ook niet vreemd. Online zijn talloze tegenstrijdige adviezen te vinden over elk punt van de opvoeding, dat maakt het niet makkelijk om de juiste richting te vinden. Daarbij is ieder kind anders, al denk ik wel dat als je in het begin meer opvoedt en juist handelt er later minder problemen met de opvoeding zijn.

Ook is de werkdruk voor veel ouders hoger dan vroeger, omdat deze door zowel vader als moeder gedragen wordt. De combinatie van werk, opleiding, sociale contacten en ouderschap kan als zwaar en soms zelfs als belastend worden ervaren. Deze persoonlijke druk kan bovendien ongewenst doorspelen in het contact met het kind.

En dan zijn er nog de ‘gewone vragen’ onderwerpen waar veel van de ouders van mijn opvangkinderen mee zaten. Onderwerpen zoals zindelijk maken, huilen, slaapproblemen, gedragsproblemen en hoe om te gaan met het feit dat kinderen al van jongs af aan op de I-pad zitten.

Op een gegeven moment merkte ik dat er serieus behoefte is aan advies ondersteuning bij de opvoeding van baby’s en peuters. Ouders willen meer dan een artikel op internet. Ze willen een mens, met ervaring, met wie ze over hun kind kunnen praten. Toen heb ik het ‘officieel’ gemaakt en Marloes Leygraaf advies en ondersteuning opgericht.

Meer informatie hierover, en mijn blog, zijn te vinden op Marloesleygraaf.nl en via Facebook.

VOLG ONS OP SOCIAL

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en interessante weetjes over opvoeding van kinderen van 0 – 4 jaar? Volg ons dan op Facebook!

© 2018 Bocawietje | Webdesign Xowox Digital

© 2018 Bocawietje 
Webdesign Xowox Digital